تولید زرشک ارگانیک
بنا به تحقیقاتی که از کشاورزان بیرجند انجام شده، به نظر می رسد که در باغآت زرشک ازسم های ضد آفت و کودهای شیمیایی کمتر استفاده می شود. از این رو زرشک خشک این منطقه ارگانیک است مگر اینکه در مجاورت باغاتی مانند عناب و از سموم استفاده شده در آن باغات میوه زرشک نیز آلوده به آن شود.خراسان جنوبی عرضه مستقیم زرشک ارگانیک را بر عهده دارد
مشخصات زرشک خوب و خرید
یک زرشک خوب مشخصاتی دارد که باید به ان ها توجه کرد. از جمله فاکتور های مهم در کیفیت زرشک اندازه گیری رنگ دانه های زرشک است. یکی از روش های مرسوم در اندازه گیری رنگ مواد خوراکی و غذایی به طور کلی استفاده از LAB است.
L: برای روشنایی که بین صفر تا صد تعریف می شود.
A: برای قرمزی رنگ زرشک
B: زردی که بیانگر ترکیبات رنگی از صفر تا صد و بیست است.
جرم حجمی دانه زرشک نیز فاکتور مهم و باارزش دیگری در تعیین کیفیت و مرغوبیت زرشک است. برای تعیین جرم حجمی زرشک که معیاری از پفکی بودن زرشک است به روش زیر عمل می شود.
- دانه های زرشک را داخل ظرف مدرج می ریزیم.
- این میزان زرشک سپس توزین می شود
- جرم بر حجم تقسیم می شود و عدد بدست آمده جرم حجمی است. هر قدر عدد بدست آمده کوچکتر باشد نشان از پفکی تر بودن زرشک دارد.
به عبارت دیگر جرم حجمی پایین تر نشان از پفکی بودن بیشتر زرشک است. بنابرین پفکی بودن از مشخصات یک زرشک خوب محسوب می شود. هر چه سایز دانه های زرشک بزرگتر و درشت تر باشند، زرشک مرغوبتر است. یک سری فاکتور های عمومی نیز مانند نداشتن یا کم داشتن شن و خاک، یک بار زرشک داشته باشد. از آن گذشته باید رطوبت و روغنی که به آن زده می شود بسیار پایین باشد.